New Urban Collective https://the-nuc.nl Improve everyday Thu, 13 Mar 2014 10:22:46 +0000 nl-NL hourly 1 Vreedzaam protest tegen Zwarte Piet https://the-nuc.nl/zwartepietniet/ https://the-nuc.nl/zwartepietniet/#comments Tue, 12 Nov 2013 14:03:26 +0000 NUCwebsitebeheer https://the-nuc.nl/?p=3203 Vreedzaam protest  Tegen zwarte piet, racisme en discriminatie & Voor vrijheid van meningsuiting,  gelijkheid en empathie   Een geluid tegen: Alle vormen van discriminatie, racisme en uitsluiting Ongelijkheid Racistische karikaturen en stereotypen Bagatellisering van de mening en gevoelens van een ‘minderheid’ De beperking van vrijheid van meningsuiting Koloniale denkbeelden Waar staan wij voor:   Sinterklaasfeest voor alle kinderen Gelijkheid voor iedereen Respect voor alle Nederlanders Vrijheid van meningsuiting Empathie en tolerantie Een multicultureel Nederland     De [...]

Het bericht Vreedzaam protest tegen Zwarte Piet verscheen eerst op New Urban Collective.

]]>
Vreedzaam protest 

Tegen zwarte piet, racisme en discriminatie

&

Voor vrijheid van meningsuiting,  gelijkheid en empathie

 

Een geluid tegen:

  • Alle vormen van discriminatie, racisme en uitsluiting
  • Ongelijkheid
  • Racistische karikaturen en stereotypen
  • Bagatellisering van de mening en gevoelens van een ‘minderheid’
  • De beperking van vrijheid van meningsuiting
  • Koloniale denkbeelden

Waar staan wij voor:

 

  • Sinterklaasfeest voor alle kinderen
  • Gelijkheid voor iedereen
  • Respect voor alle Nederlanders
  • Vrijheid van meningsuiting
  • Empathie en tolerantie
  • Een multicultureel Nederland

 

 

De organisatie ‘Zwarte Piet Niet’ (ZPN), voorstander van een aangepast Sinterklaasfeest, roept op tot een

vreedzaam protest op zaterdag 16 november op de dam in Amsterdam op basis van de principes van geweldloos verzet van Martin Luther King. Het is tijd een gezicht én geluid te geven aan allen die staan voor een beschaafd Nederland waarin de zwarte piet figuur niet thuis hoort.” Zwarte Piet is een racistisch stereotype van de zwarte mens. Zwarte Piet heeft de historische achtergrond van een raciale karikatuur dat het ouderwetse en achterhaalde stereotype beeld van een persoon van Afrikaanse herkomst als “lui, dom en kinderlijk”in stand houdt. Een stereotype dat ontstaan is uit het koloniale en raciale gedachtegoed tijdens het Trans-Atlantische slavernijverleden. Een periode waarin het onderdrukken van Afrikanen en andere gekleurde mensen werd gelegitimeerd door ze systematisch te racialiseren, stereotyperen en dehumaniseren. Tevens een periode waarin het beeld van de witte superieure man op het paard, boven de onderdanige en inferieure zwarte man, ofwel Sint en Piet, de machtsverhoudingen reflecteerde. Hetzelfde

soort stereotype beelden, maar dan in een nieuw jasje, vormen nog steeds op een subtiele doch effectieve manier barrières voor mensen met een niet-witte huidskleur of niet-Nederlandse naam, in het onderwijs, op de arbeidsmarkt, door de politie en in de samenleving. Vanuit dit perspectief is Zwarte Piet geen “puur onschuldige karikatuur” meer. Het is een racistisch stereotype beeld vergelijkbaar met het “blackface-fenomeen”, een traditie die in de VS na protest van de Civil Rights Movement is afgeschaft. Het staat voor ons ook symbool voor geinstitutionaliseerd racisme, discriminatie en uitsluitingsmechanismen. Het vreedzame protest in Amsterdam komt, net als de Civil Rights Movement in de VS dan ook voort uit ons recht om als volwaardig burger behandeld te worden met zeggenschap in het publieke debat. Zoals Martin Luther King stelde: Our lives begin to end the day we become silent about things that matter.”

Nadat een groep Amsterdammers bezwaar maakten tegen dit beledigende element van het kinderfeest volgde een heftige nationale discussie. Tegenstanders van Zwarte Piet werden met racistische en hatelijke uitingen bedreigd en bejegend. De VN heeft een onderzoek naar het racistische karakter van dit fenomeen aangekondigd. De Raad van Europa en de Ombudsman stelden dat ook het Nederlandse politieke tij racistisch, discriminerend en migrantenvijandig geworden is. De discussie rondom Zwarte Piet symboliseert deze zorgwekkende ontwikkelingen.

Na de massale, bagatelliserende, beledigende en zelfs racistische uitingen en acties jegens de tegenstanders van zwarte piet, is het tijd voor verandering. Koloniale denkbeelden horen niet thuis in een moderne en beschaafde samenleving. Het is tijd dat de samenleving waarin bevolkingsgroepen structureel worden gestigmatiseerd en genegeerd wordt veranderd in een samenleving waarin een ieder – ongeacht kleur, geloof, etniciteit of seksuele geaardheid – vrij is om zijn mening te kunnen geven zodat het bijdraagt aan een gelijke, empathische en rechtvaardige samenleving. Dat is ook een samenleving waarin Sinterklaas een kinderfeest is waar alle kinderen en volwassenen zich prettig bij voelen en niet een feest dat leidt tot polarisatie en wederzijds onbegrip.

Nu de ogen van de wereld op Nederland gericht zijn, is het tijd om massaal te tonen dat er ook een ander geluid is! ZPN roept iedereen op die voor een Nederland is waarin gelijkheid, vrijheid en empathie centraal staan, om zijn of haar stem te laten horen! Om daadwerkelijk invloed te kunnen uitoefenen op beleid, is het belangrijk dat individuen en organisaties ons ondersteunen in de strijd tegen  zwarte piet, racisme en discriminatie en voor vrijheid van meningsuiting,  gelijkheid en empathie.
Voor meer informatie en vragen, neem contact met ons op via [email protected].

 

Het bericht Vreedzaam protest tegen Zwarte Piet verscheen eerst op New Urban Collective.

]]>
https://the-nuc.nl/zwartepietniet/feed/ 0
Brief aan burgemeester van der Laan: Zwarte Piet, gelijkheid en empathie https://the-nuc.nl/brief-burgemeester-laan-zwarte-piet-gelijkheid-empathie/ https://the-nuc.nl/brief-burgemeester-laan-zwarte-piet-gelijkheid-empathie/#comments Sun, 20 Oct 2013 07:03:01 +0000 NUCwebsitebeheer https://the-nuc.nl/?p=3186 Brief aan burgemeester van der Laan: Zwarte Piet, sociale ongelijkheid en de behoefte aan empathie Geachte burgemeester van der Laan, Deze brief schrijf ik als trotse geboren en getogen Amsterdammer, met wortels in Suriname, Afrika en Nederland. Op donderdag 17 oktober jl. was ik met vele vrienden, familie en meer dan 250 andere Amsterdammers en sympathisanten aanwezig [...]

Het bericht Brief aan burgemeester van der Laan: Zwarte Piet, gelijkheid en empathie verscheen eerst op New Urban Collective.

]]>
Brief aan burgemeester van der Laan: Zwarte Piet, sociale ongelijkheid en de behoefte aan empathie

Geachte burgemeester van der Laan,

Deze brief schrijf ik als trotse geboren en getogen Amsterdammer, met wortels in Suriname, Afrika en Nederland. Op donderdag 17 oktober jl. was ik met vele vrienden, familie en meer dan 250 andere Amsterdammers en sympathisanten aanwezig bij de hoorzitting over de Sinterklaasintocht. Zoals de hoge opkomst aantoonde stonden er velen achter de 21 personen die een bezwaarschrift hadden ingediend, waaronder ikzelf.

U heeft aangegeven de gevoeligheden rondom het Sinterklaasfeest, met name de figuur Zwarte Piet, te begrijpen en staat open voor dialoog om de traditie zodanig vorm te geven dat het een feest voor alle Amsterdammers wordt. En niet een feest dat door Amsterdammers en internationaal media met racisme en het koloniaal verleden wordt geassocieerd.

De reden dat ik deze brief schrijf is dat ik het van essentieel belang vind dat de dialoog niet slechts over de raciale karikatuur, de dikke lippen en zwarte schmink van Zwarte Piet gaat. Mijn intentie is om de dialoog vooral ook te kunnen voeren over de onderliggende en eraan gerelateerde genormaliseerde vormen van racisme, discriminatie en uitsluiting, met name in het onderwijs en op de arbeidsmarkt.

Onderwijs en werk zijn de sleutels tot de emancipatie voor zowel individuen als gemeenschappen. Helaas, leert de realiteit ons dat de deur tot emancipatie voor velen dicht gehouden wordt vanwege structurele uitsluitingsmechanismen binnen onze – etnisch gesegregeerde -scholen en op de arbeidsmarkt[1]. Deze structurele uitsluitingsmechanismen worden gevormd door cultureel en alledaags racisme in onze stad en samenleving, een sociaal systeem waarin onze gekleurde medemens systematisch wordt uitgesloten door middel van alledaagse en genormaliseerde manieren van omgang en communiceren zoals ons traditionele feest Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten[2][3].

 

Uitsluiting in het onderwijs

Uit mijn afstudeeronderzoek bleek dat biculturele jongeren regelmatig worden onder geadviseerd waardoor ze op lagere niveaus van onderwijs belanden zoals het VMBO/LWOO terwijl ze de capaciteit hebben om hoger onderwijs aan te kunnen. Tevens bestaat er een aanzienlijke kloof in de doorstroomcijfers van de basisschool naar de middelbare school in onze stad. Zo zijn er scholen, vooral in Amsterdam Zuid en Centrum, waar meer dan 90% van de leerlingen een HAVO/VWO-advies krijgen terwijl er in dezelfde stad, in Amsterdam Zuidoost, scholen zijn waar niet meer dan 20% van de leerlingen een HAVO/VWO advies krijgen en 50% van de leerlingen naar het speciaal onderwijs wordt gestuurd. Dat zijn vaak de scholen waar biculturele kinderen onderwijs genieten. Dit is deels het gevolg van etnische stereotypering waarbij leerkrachten leerlingen met een andere culturele achtergrond lager inschatten en als minder intelligent ziendat van dezelfde aard als de raciale karikatuur Zwarte Piet. Een uitsluitingsmechanisme waarmee ze de reproductie van sociale ongelijkheid in de hand werken en groepen mensen tot simplistische en negatieve karikaturen van de werkelijkheid[4][5]. Meer dan de helft van de biculturele jongeren die het hoger onderwijs bereiken vinden hun weg via de lange route omdat te maken hebben met leerkrachten en een onderwijssysteem dat hun talent niet herkend, en daardoor niet vaak genoeg erkent[6]. Ondanks deze barrières weten steeds meer jongeren van Surinaamse, Antilliaanse, Turkse, Marokkaanse en andere culturele achtergronden het hoger onderwijs te bereiken. Een groot deel weet deze weg echter niet te vinden en valt zonder startkwalificatie uit, raakt teleurgesteld in een Nederlandse samenleving dat niet in ze gelooft waardoor een deel zich ervan afkeert, met alle negatieve gevolgen van dien.

Uitsluiting op de arbeidsmarkt

Als ze de schoolbanken verlaten worden ze wederom geconfronteerd met barrières en uitsluitingsmechanismen. Zo is de werkloosheid onder mensen met een biculturele achtergrond in Amsterdammers met 22% meer dan drie keer zo groot als onder dat van mensen van Nederlandse origine met slechts 6%[7].Recent onderzoek van het SCP heeft aangetoond dat deze kloof op de arbeidsmarkt deels voortkomt uit uitsluitingsmechanismen en discriminatie waardoor mensen met een biculturele achtergrond 18% minder kans hadden op werk dan werkzoekenden van Nederlandse origine[8][9]. Werkgevers selecteren hun toekomstige werknemers namelijk (onbewust) op basis van stereotype beelden. Zo wordt aan Antilliaanse Nederlanders de kenmerken van criminaliteit en onbetrouwbaarheid verbonden. Al worden Surinaamse medelanders relatief positief beoordeeld zal de keuze eerder vallen voor de “minder risicovolle” kandidaat van Nederlandse origine vanwege de positieve associatie[10].Dit is tevens een arbeidsmarkt waar vele Afro-Nederlanders bang zijn om voor hun mening uit te komen over bijvoorbeeld Zwarte Piet uit angst om uitgesloten of uitgelachen te worden op de werkvloer en in het ergste geval ontslagen te worden zoals dit tijdens de hoorzitting naar voren werd gebracht[11].Stereotype beelden en uitsluitingsmechanismen hebben effect op de kansen en levens van mensen, dus we moeten er van af.

Amsterdam, een “superdiverse” stad om trots op te zijn[12]

Ik ben trots om in deze stad geboren en getogen te zijn, van de basisschool tot de universiteit heb ik in vele stadsdelen gewoond, gestudeerd en gewerkt. Hierdoor heb ik me leren inleven in de Amsterdammers van meer dan honderd nationaliteiten die verschillende culturen en tradities met zich meedragen. Amsterdam is een zogeheten “super diverse” stad, een stad waar er geen sprake meer is van een meerderheid of minderheid. Sinds 2011 heeft meer dan de helft van de inwoners van onze stad een migranten achtergrond. Een realiteit die zowel culturele rijkdom, als maatschappelijke uitdagingen met zich meebrengt. Want hoe gaan we om met de verschillende denkbeelden, geschiedenissen en tradities die al deze mensen met zich meebrengen? Het debat rondom Zwarte Piet reflecteert de uitdaging van diversiteit.

Zwarte Piet en de nieuwe generatie

Zwarte Piet heeft de historische achtergrond van een raciale karikatuur dat het ouderwetse en achterhaalde stereotype beeld van een persoon van Afrikaanse herkomst als “lui, dom en kinderlijk”in stand houdt. Een stereotype dat ontstaan is uit het koloniale en raciale gedachtegoed tijdens het Trans-Atlantische slavernijverleden. Een periode waarin het onderdrukken van Afrikanen en andere gekleurde mensen werd gelegitimeerd door ze systematisch te racialiseren, stereotyperen en dehumaniseren. Tevens een periode waarin het beeld van de witte superieure man op het paard, boven de onderdanige en inferieure zwarte man, ofwel Sint en Piet, de machtsverhoudingen reflecteerde. Dezelfde soort stereotype beelden, maar dan in een nieuw jasje, vormen nog steeds op een subtiele doch effectieve manier barrières voor mensen met een niet-witte huidskleur of niet-Nederlandse naam, in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Vanuit dit perspectief is Zwarte Piet geen “puur onschuldige karikatuur” meer. Het is een racistisch stereotype beeld vergelijkbaar met het “blackface-fenomeen”, een traditie die in de VS na protest van de Civil Rights Movement is afgeschaft[13][14]. Het staat voor ons ook symbool voor de eerdergenoemde vormen van racisme, discriminatie en uitsluitingsmechanismen. Het vreedzame protest in Amsterdam komt, net als de Civil Rights Movement in de VS dan ook voort uit ons recht om als volwaardig burger behandeld te worden met zeggenschap in het publieke debat. Burgemeester, wij moeten hier samen een einde aanmaken.

De nieuwe generatie Afro-Nederlanders, en met hen vele Nederlanders met andere culturele achtergronden, die deze stad maken door 24 uur per dag te studeren en te werken in onze restaurants, bagageruimtes op Schiphol en in toenemende mate in management functies in de gemeente, banken, advocatenkantoren en ondernemingen zijn klaar met deze ouderwetse en achterhaalde traditie. We zijn klaar met stereotype beelden van “allochtonen” als uitkeringstrekkers en criminelen. We zijn net als de gemeente Amsterdam klaar met discriminatie en racisme[15]. We hebben dromen en ambities en willen gelijke kansen om deze te realiseren.

Wilt u dit beeld anno 2013 in stand houden of wilt u met ons meedenken om de traditie die deel is van ons cultureel erfgoed op een nieuwe manier vorm te geven zodat het de huidige samenleving reflecteert waarin gelijkheid, vrijheid en empathie centraal staan?

Onbegrip en gebrek aan empathie

Zoals u heeft gemerkt is de discussie over Zwarte Piet dit jaar extra vroeg en heftiger dan ooit uitgebarsten, vooral nadat kunstenaar Quinsy gebruik maakte van zijn recht op vrijheid van meningsuiting en een bezwaar indiende tegen de Sinterklaasintocht van 17 november. Sinds zijn optreden in Pauw & Witteman barsten de (sociale) media van openlijk racistische en xenofobische uitingen van mensen jegens de personen die moed hebben getoond om voor hun mening uit te komen. Reacties als “misschien moet die zwarte zeurpiet retour naar zwartepietenland” en “die neger die zwarte pieten wil afschaffen bij #penw he…het land uit met die mafkees”[16][17]. Deze duidelijke vorm van onbegrip lijkt voort te komen uit een gebrek aan bewustzijn over het eerder genoemde slavernijverleden en de consequenties daarvan. Het lijkt erop dat vele Nederlanders moeite hebben om zich in te leven in de belevingswereld van Afro-Nederlanders. Het gebrek aan empathie voor donkere mensen die jaarlijks voor Zwarte Piet worden uitgemaakt ontstaat doordat dit stukje van onze geschiedenis nog steeds niet of weinig wordt onderwezen in onze schoolbanken[18].

Aan de andere kant begrijp ik dat de meeste Nederlanders dit figuur gewoon alsonderdeel van een onschuldigkinderfeest zien en daadwerkelijk in het “schoorsteen sprookje” geloven omdat ze niet beter weten. Het feest is hen dierbaar omdat het ze herinnert aan sentimentele jeugdherinneringen, het fijne familiegevoel en het “Nederlander zijn”. De traditie vormt een wezenlijk deel van de Nederlandse cultuur en identiteit. Een Nederlandse identiteit waar men al een decennium naar op zoek is[19]. Verandering, bewustwording en wederzijds begrip zullen daarom tijd kosten.

150 jaar afschaffing van de slavernij en Zwarte Piet

Dit jaar herdenken wij 150 jaar afschaffing van de slavernij in het Nederlandse Koninkrijk, een misdaad tegen de menselijkheid waar de stad Amsterdam een aanzienlijke rol in gespeeld heeft. Tot mijn genoegdoening heeft u op 1 juli 2013 bij het jubileumherdenking in het Oosterpark aangetoond wel over de nodige empathie en historisch bewustzijn te beschikken. U sprak ons toe met de volgende woorden:

“In gesprekken met nazaten van slaven, en door alle boeken die mij gegeven zijn, heb ik geleerd hoe diep hun gevoelens kunnen zijn, hoe pijnlijk het is te beseffen dat de grootmoeder van je grootvader in slavernij werd geboren. Anton de Kom beschrijft in “Wij slaven van Suriname” hoe de erfenis van de slavernij doorwerkte in zijn eigen brein, en in dat van zijn landgenoten.

In het collectieve Nederlandse geheugen zijn slavenhandel en slavernij echter – helaas – nauwelijks aanwezig. Gelukkig komt er nu steeds meer aandacht voor die geschiedenis, mede door herdenkingen als deze.

Deze geschiedenis vervult ons met schaamte en wij kunnen en willen die niet ontkennen. We zullen haar onder ogen moeten zien: het is tenslotte, net als de Gouden Eeuw, ook ónze geschiedenis. Maar dat niet alleen: we zullen moeten inzien dat onze geschiedenis, ons aandeel in slavenhandel en slavernij – hoe beschamend ook – ons verbindt met de geschiedenis van velen die van verre komen en die nu in ons midden wonen.

Hun geschiedenis is ook onze geschiedenis. En wanneer wij samen onze toekomst willen maken, is hun pijn evenzeer onze pijn. Dan past het om onomwonden onze diepe spijt uit te spreken voor het immense leed dat onze voorouders de hunne aandeden.

En dan past het de Amsterdammers ook om nooit over de Gouden Eeuw te spreken zonder ook te spreken over dat leed en dat onrecht”[20].

Zwarte Piet herinnert ons aan dit gedeelde slavernijverleden en de erfenis daarvan.Laten we net zoals we niet meer over de Gouden Eeuw praten zonder over de andere kant van het verleden te praten, ook niet meer over Zwarte Piet spreken zonder het onrecht dat onze voorouders is aangedaan. Laten we dit figuur als middel gebruiken om ons collectieve bewustzijn en geheugen op te frissen en ook deze kant van de geschiedenis aan onze kinderen mee te geven in de schoolbanken zodat ze kunnen leren om zich in elkaar te kunnen verplaatsen en daadwerkelijk te verbinden. Het gebrek aan historisch bewustzijn zorgt voor botsende referentiekaders, racistische en xenofobische reacties, maar gelukkig kan het anders[21].Vele Nederlanders hebben al aangetoond om middels dialoog van mening en visie te kunnen veranderen en in te zien dat Zwarte Piet toch wel een discriminerend en racistische element van het Sinterklaasfeest is [22][23][24][25].

 

De wereld verandert, tradities veranderen

Ook de internationale gemeenschap lijkt in te zien dat deze traditie in het verleden thuishoort. Zolang we eraan vasthouden zal het bijdragen aan een negatief imago van de stad Amsterdam, aangezien internationale media in toenemende mate vraagtekens stellen over deze “vreemde racistische traditie” die onze stad rond 5 december in de ban houdt[26][27][28][29]. De Verenigde Naties hebben zelfs aangekondigd onderzoek te zullen doen naar ‘domkop’ en ‘knecht’ Zwarte Piet [30]. Welk signaal willen we afgeven als stad met internationale allure? Hoe verklaren we dit aan de buitenwereld en aan de mensen die elk jaar weer geconfronteerd en gekwetst worden door raciale karikaturen uit ons koloniaal verleden? Wat zouden we zeggen als Barack Obama, de president van de VS, ons in november of begin december wilt bezoeken en een Zwarte Piet tegenkomt[31]? De wereld verandert en wordt steeds kleiner. De machtsverhoudingen waarin het Westen superieur was ten opzichte van de rest van de wereld is langzaam maar zeker aan het verschuiven. Tradities gebaseerd op 17e eeuwse machtsverhoudingen horen niet thuis in de 21e eeuw[32]. Laten we deze traditie dan ook aanpassen aan de huidige tijdsgeest zoals het door de tijd heen al veranderd is. De Zwarte Piet werd pas in 1850 geïntroduceerd door de prent van Jan Schenkman, in 1935 liepen vele Pieten nog zonder zwarte schmink over straat en in 1965 hebben we zijn roe en kettingen afgenomen[33][34][35]. Verandering is immers de enige constant in het leven, ook tradities veranderen.

Onze wethouder Andree van Es en gemeenteraadslid Peggy Burke namen al een stap de goede richting in, de organisatie van de Sinterklaasintocht en u hebben aangegeven open te staan voor verandering van deze traditie [36][37]. Laten we van het Sinterklaasfeest een modern feest maken waar alle Amsterdammers uit deze diverse stad met plezier aan kunnen deelnemen. Laten we werken aan een samenleving waarin een ieder vrij is om zijn mening te kunnen geven zodat het bijdraagt aan een gelijke, empathische en rechtvaardige samenleving.

Ik hoop middels deze dialoog samen naar een oplossing te zoeken, om Zwarte Piet en andere vormen van racisme en discriminatie uit onze samenleving, scholen en de arbeidsmarkt te bannen, we zijn er toch klaar mee?

Ik kijk uit naar uw reactie en een voortzetting van de dialoog gekoppeld aan actie om een inclusiever Amsterdam te creërenwaarin elke Amsterdammer gelijke kansen krijgt om zijn of haar potentie ten volle te benutten.

Met vriendelijke groet,

Mitchell Esajas

Voorzitter New Urban Collective

Mitchell (25) is onlangs afgestudeerd in Antropologie (Msc.) en Bedrijfswetenschappen(Msc.) aan de Vrije Universiteit. Hij won in 2012 de ECHO Award, een prijs voor multicultureel talent in het hoger onderwijs.Tevens is hij EAN World Congress on Access toHigherEducation 2013 ambassadeur. NUC is een netwerk voor studenten en young professionals van diverse culturele achtergronden en houdt zich bezig met vraagstukken op het gebied van onderwijs, carrier en diversiteit.

Op 16november 2011 organiseerden we de dialoog Voor de Lieve Rede met o.a. QuinsyGario, Kno’ ledge Cesar, Kirsten van den Hul, Tanja Jadnanansing, Leila Prnjavoracen JorgenRaymannop de Vrije Universiteit Amsterdam. Zie filmpje.

Op 28november 2012 organiseerden we het debat Hoezo Zwarte Piet, Hoezo alleen maar nette mensen op de Vrije Universiteit Amsterdammet o.a. Astrid Elburg, Jan Dirk de Jong en Kno’ledgeCesar.Zie verslag en foto’s.

Op 12 December 2012 participeerde we aan het congres ‘Whateverhappenedtoracism in the Netherlands?’ op de Universiteit van Amsterdam. Zie verslag: https://the-nuc.nl/whatever-happened-to-racism-in-the-netherlands/

Op 24 oktober 2013 organiseren we het event AmbitionforSuccess met succesvolle professionals alsdiversity consultantJamila el Mourabet (ABN AMRO) en directeur Finance & Control Julien Linger (SNS Reaal) hun kennis en ervaringen zullen delen op de Vrije Universiteit Amsterdam. Meld je aan via de website.

 


 

[3] Presentation Whatever happened to racism in the Netherlands? University of Amsterdam https://the-nuc.nl/whatever-happened-to-racism-in-the-netherlands/

[4]van den Bergh, L., Dennessen, E., Hornstra, L., Voeten, M. J., & Holland, R. W.(2010). The implicit prejudiced attitudes of teachers: Relations to teacher expectations and the ethnic achievement gap. American Educational Research Journal, 47, 497-527

[5]Ewijk, R. van, . “Same work, lower grade? Student ethnicity and teachers’ subjective assessments,” Working Papers 21, Top Institute for Evidence Based Education Research.

[6]Gemeente Amsterdam (2008) Doorlopende of doodlopende leerwegen?Een advies over in- en doorstroom in het onderwijs november 2008. Adviesraad Diversiteit en Integratie

[18] Weiner (2013), Racial Neoliberalism, Social Forgetting And Scientific Colonialism In Dutch Primary School

Het bericht Brief aan burgemeester van der Laan: Zwarte Piet, gelijkheid en empathie verscheen eerst op New Urban Collective.

]]>
https://the-nuc.nl/brief-burgemeester-laan-zwarte-piet-gelijkheid-empathie/feed/ 0
NUC Unchained: Exchange to London https://the-nuc.nl/nuc-unchained-exchange-to-london/ https://the-nuc.nl/nuc-unchained-exchange-to-london/#comments Mon, 16 Sep 2013 23:25:54 +0000 Positive https://the-nuc.nl/?p=3155 Are you ready for a “New Urban Adventure”?! From October 26th until November 3rd New Urban Collective (NUC) will organize an eight day trip to the vibrant city of London for 25 – 30 youths from Amsterdam and London with diverse cultural backgrounds. In the Netherlands we commemorate 150 years of the abolishment of slavery [...]

Het bericht NUC Unchained: Exchange to London verscheen eerst op New Urban Collective.

]]>
Are you ready for a “New Urban Adventure”?! From October 26th until November 3rd New Urban Collective (NUC) will organize an eight day trip to the vibrant city of London for 25 – 30 youths from Amsterdam and London with diverse cultural backgrounds. In the Netherlands we commemorate 150 years of the abolishment of slavery in the Dutch Kingdom, and 180 years in the United Kingdom.

During the exchange we will seek to learn lessons from the rich history of Africa and its Diaspora, the influence of slavery and current issues such as social inequality, discrimination and cultural diversity. In addition, we will focus on personal development and empowerment. Through an exciting and interactive program we aim to exchange knowledge and practices that will help you to understand these issues and achieve your ambitions and goals.

Participant’s profile

  • 18 to 30 years old
  • Students and graduates (MBO/HBO/WO)
  • Highly motivated
  • In the possession of a passport valid for six months after arrival in the Netherlands
  • Interested in the African Diaspora and related social issues
  • A member of New Urban Collective
  • Affinity with NUC’s mission and vision is a must

Competences

  • Proactive self-starter as well as a team-player
  • Communication skills in English and Dutch
  • Creative and able to think “out of the box”

 We offer:

  • A flight to London and accommodation (own contribution of  €150,-)
  • Workshops, excursions and lectures about issues such as social inequality, discrimination, social movements and cultural diversity
  • An unique educational experience to learn about the history and contemporary  African Diaspora in the Netherlands and the UK during Black History Month in London
  • An opportunity for personal development and an international experience

How to apply:

If you believe you’re the person we’re looking for, we’ll be happy to hear from you! Please send a motivation letter (max. 500 words) in English and resume by September 30th 2013 to Communications manager, Ms. Louise van Bennekom at [email protected]. A selection will be made based upon your motivation letter. When selected, you will be invited in the week of September 30th for an interview.  Please note that all participants are required to attend two preparatory meetings on Saturday October 12th and 19th (dates may be subject to change).

About NUC Unchained

We all share one history, one present and one future. With N.U.C. Unchained: “shared history, shared future”, we aim to stimulate the self-awareness of youths to help them realize their full potential. Through various activities such as debates, master classes, conferences, film screenings and an educational exchange between youths from Amsterdam and London our goal is to contribute to a society in which everyone has equal opportunity and cultural diversity is valued.

Read more about NUC Unchained

Op 21 februari vond de eerste NUC Unchained filmavond en dialoog plaats met de documentaire 500 years later. We gingen op zoek naar de erfenis van het slavernijverleden. Bekijk hier een filmpje van de avond:


 

 

Het bericht NUC Unchained: Exchange to London verscheen eerst op New Urban Collective.

]]>
https://the-nuc.nl/nuc-unchained-exchange-to-london/feed/ 0
SIO social lounge: netWORK it! https://the-nuc.nl/sio-social-lounge-network-it/ https://the-nuc.nl/sio-social-lounge-network-it/#comments Mon, 16 Sep 2013 17:18:46 +0000 Positive https://the-nuc.nl/?p=3161 SIO jongeren netwerken Mitchell Esajas

Het bericht SIO social lounge: netWORK it! verscheen eerst op New Urban Collective.

]]>
Netwerken.. Een term die je tegenwoordig steeds vaker hoort. Sommigen zeggen zelfs dat je zo sterk bent als je netwerk. Zeker nu we leven in een tijd waarin onze mogelijkheden onbeperkt lijken te zijn maar onze concurrentie tegelijkertijd ook ongekend groot is, is het belang van netwerken groter dan eerst. Deze vaardigheid is naast studeren en werkervaring opdoen van essentieel belang voor het maken van een carrière!
Maar waar begin je met netwerken? En hoe doe je dat? Op deze vragen en meer zal tijdens de tweede Social lounge van de commissie jongeren van het SIO aandacht aan worden besteedt.

Tijdens netWORK IT! zal Melvin Tjoe Nij, oprichter van “The other drink” vertellen hoe je aan de slag gaat met netwerken. Hierna zullen Hugo Mendes en Mitchell Esajas, oprichter van “The new urban collective” hun netwerkervaringen delen en de aanwezigen daarbij de ins and outs van deze vaardigheid bijbrengen. Tijdens de speeddate kun je je netwerkskills alvast beoefenen en tijdens de borrel kun je nog even nagenieten!

Wij hopen je dan te zien.

Wanneer? Donderdag 26 september 2013
Waar? No Limit, Geldershoofd 80 te Amsterdam
Tijd? 17:30-21:00
Wie? Iedereen die wilt leren netwerken en netwerkers die hun skills willen verbeteren

Meld je aan via [email protected], zie ook www.facebook.com/siocommissiejongeren

Het bericht SIO social lounge: netWORK it! verscheen eerst op New Urban Collective.

]]>
https://the-nuc.nl/sio-social-lounge-network-it/feed/ 0
Meet the Zuidas @ VU https://the-nuc.nl/meet-the-zuidas-vu/ https://the-nuc.nl/meet-the-zuidas-vu/#comments Thu, 15 Aug 2013 17:57:55 +0000 Positive https://the-nuc.nl/?p=3128 Meet the Zuidas @ VU: leer netwerken met professionals Naast het behalen van goede cijfers en voldoende studiepunten is het tijdens de studie ook van groot belang om deel te nemen aan nevenactiviteiten en te netwerken. Maar hoe doe je dat nou, netwerken? Tijdens het VU Summercourse Event “Meet the Zuidas” zullen professionals van diverse bedrijven [...]

Het bericht Meet the Zuidas @ VU verscheen eerst op New Urban Collective.

]]>
Meet the Zuidas @ VU: leer netwerken met professionals

Naast het behalen van goede cijfers en voldoende studiepunten is het tijdens de studie ook van groot belang om deel te nemen aan nevenactiviteiten en te netwerken. Maar hoe doe je dat nou, netwerken? Tijdens het VU Summercourse Event “Meet the Zuidas” zullen professionals van diverse bedrijven zoals ABN AMRO, Shell, KPMG en Palthe Oberman advocaten de fijne kneepjes van het vaak delen.

Het Nut van Netwerken…
Na een inspirerende speech van key note speaker Dick Benschop, een VU alumnus die geschiedenis studeerde, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken werd en momenteel president directeur van Shell is zullen er diverse workshops plaatsvinden. Tijdens de workshops krijgen de deelnemers de gelegenheid om de diepte in te gaan over het ‘nut van netwerken’ en andere vaardigheden die binnen een specifieke sector van belang zijn. De workshops worden verzorgd door:

-          in de advocatuur… (Palthe Oberman advocaten)
-          in de financiële sector (ABN AMRO)
-          in de maatschappelijke sector (Humanity in Action)
-          in de technische sector (Shell)
-          in de medische sector (VUmc)
-          in de consultancy/accountancy sector (KPMG)

Wanneer? Vrijdag 23 augustus 2013
Waar? Vrije Universiteit
Tijd? 15. 30 – 19.00 uur
Wie? Voor VU Summercourse deelnemers. Er zijn enkele plekken beschikbaar voor NUC-leden.

Meld je aan via [email protected] o.v.v. Meet the Zuidas @ VU

Het bericht Meet the Zuidas @ VU verscheen eerst op New Urban Collective.

]]>
https://the-nuc.nl/meet-the-zuidas-vu/feed/ 0
Vacature commissielid Ambition for Success https://the-nuc.nl/vacature-commissielid-ambition-for-success/ https://the-nuc.nl/vacature-commissielid-ambition-for-success/#comments Wed, 31 Jul 2013 22:30:19 +0000 Positive https://the-nuc.nl/?p=3091 Ambition for Success NUC vacature commissielid CV

Het bericht Vacature commissielid Ambition for Success verscheen eerst op New Urban Collective.

]]>
Wij zijn op zoek naar jou!

Vacature Commissielid Ambition for Success workshops

Wil jij je CV opvullen met een nevenactiviteit waarbij persoonlijke ontwikkeling, sociale en presentatievaardigheden centraal staan? Dan is een functie als commissielid van Ambition for success 2013 wellicht iets voor jou!

Wij vragen:
¨ HBO / WO denkniveau
¨ Communicatieve vaardigheden
¨ Resultaat gericht
¨ Ambitieus
¨ Een echte doorzetter
¨ Creatief
¨ Minimaal 4 uur per week beschikbaar t/m december ‘13.

De werkzaamheden zijn:
¨ Het promoten van het project.
¨ Werving en selectie van de deelnemers van Ambition for Success.
¨ Hulp bij catering en informatiepunt voor de deelnemers.
¨ Ondersteuning tijdens de trainingen.

Vacature Commissielid Ambition for Success

Ambition for Success is op zoek naar ambitieuze en gedreven studenten die samen met het bestuur, de kick-off van een traject willen organiseren. In teamverband wordt beoogd het evenement in goede banen te leiden.

Als commissielid ben jij verantwoordelijk voor de invulling en aankleding van de Ambition For Success 2013 Startconferentie op donderdag 24 oktober ‘13. Het doel is om een platform neer te zetten waarbij professionals wat zullen vertellen over hun loopbaanontwikkeling en de bezoekers van handige tips en tricks zullen voorzien om hun ambities te realiseren.

NUC garandeert een leuk team, noemenswaardige werkervaring, persoonlijke groei, netwerk mogelijkheden en tonnen aan inspiratie. Daarnaast sta je ook in contact met andere ambitieuze studenten en gerenommeerde professionals die in je verdere carrière een bijdrage zouden kunnen leveren.

Ben jij integer, doelgericht, een echte doorzetter en minimaal 4 uur per week beschikbaar?

Voldoe je aan de criteria en spreken de werkzaamheden jou aan? Geef je dan snel op door een motivatiebrief te sturen naar [email protected]

Het bericht Vacature commissielid Ambition for Success verscheen eerst op New Urban Collective.

]]>
https://the-nuc.nl/vacature-commissielid-ambition-for-success/feed/ 0
ECHO Junior Academy: kinderuniversiteit in Amsterdam Zuidoost 12 – 16 aug. 2013 https://the-nuc.nl/echo-junior-academy-kinderuniversiteit-in-amsterdam-zuidoost-12-16-aug-2013/ https://the-nuc.nl/echo-junior-academy-kinderuniversiteit-in-amsterdam-zuidoost-12-16-aug-2013/#comments Tue, 18 Jun 2013 22:14:09 +0000 Positive https://the-nuc.nl/?p=3069 kinderuniversiteit ECHO Junior Academy Amsterdam Zuidoost

Het bericht ECHO Junior Academy: kinderuniversiteit in Amsterdam Zuidoost 12 – 16 aug. 2013 verscheen eerst op New Urban Collective.

]]>
Junior Academy

ECHO is op dit moment bezig met het opzetten van de Junior Academy: een kinderuniversiteit die zich richt op kinderen in het basisonderwijs. Tijdens de Junior Academy worden zij bewust gemaakt van de mogelijkheden in het hoger onderwijs en de route daar naartoe. In augustus 2013 zullen we van start gaan met de pilot in Amsterdam Zuidoost.

De Junior Academy biedt een programma aan van vijf dagen gedurende de schoolvakantie, waarin kinderen onder andere een hogeschool en universiteit bezoeken. Middels workshops, hoorcolleges, werkgroepen, rondleidingen en opdrachten leren de kinderen meer over het hoger onderwijs, de wetenschap en over zichzelf. De Junior Academy wordt feestelijk afgesloten met eindpresentaties en een diploma uitreiking.

 

ECHO Ambassadeurs gezocht!

Voor de uitvoering van de Junior Academy zijn we op zoek naar enthousiaste ECHO Ambassadeurs die in de week van 12-16 augustus tijd en expertise willen doneren aan dit programma. Voor meer informatie of om je aan te melden, kun je mailen naar [email protected] of [email protected]

NUC Mentorproject op de Vrije Universiteit

Doorzettingsvermogen, energie, peace, kracht, doelen, dromen, doen! Dat was de slogan van het NUC Mentorproject 2012 – 2013. 55 leerlingen hebben met succes het project afgerond door een presentatie te geven voor vrienden en familie op de Vrije Universiteit. Check hier een compilatie van de eindpresentatie.

 

 

 

 

 

 

 

Het bericht ECHO Junior Academy: kinderuniversiteit in Amsterdam Zuidoost 12 – 16 aug. 2013 verscheen eerst op New Urban Collective.

]]>
https://the-nuc.nl/echo-junior-academy-kinderuniversiteit-in-amsterdam-zuidoost-12-16-aug-2013/feed/ 0
Winnende opstel NUC Mentorpool Jasmine – Als ik minister van onderwijs was… https://the-nuc.nl/winnende-opstel-nuc-mentorpool-jasmine-als-ik-minister-van-onderwijs-was/ https://the-nuc.nl/winnende-opstel-nuc-mentorpool-jasmine-als-ik-minister-van-onderwijs-was/#comments Sat, 25 May 2013 12:54:55 +0000 Positive https://the-nuc.nl/?p=3057 Als ik de minister van onderwijs was dan zou ik ……… Door:  Jasmine Deekman (10 jaar) Eerst iets aan pesten doen op school. Om dat te doen dan zou ik eerst de pesters een waarschuwing geven om een week schoon te maken na school. Ook zal ik met de ouders praten en na de tweede waarschuwing dan [...]

Het bericht Winnende opstel NUC Mentorpool Jasmine – Als ik minister van onderwijs was… verscheen eerst op New Urban Collective.

]]>
Als ik de minister van onderwijs was dan zou ik ………

Door:  Jasmine Deekman (10 jaar)

Eerst iets aan pesten doen op school. Om dat te doen dan zou ik eerst de pesters een waarschuwing geven om een week schoon te maken na school. Ook zal ik met de ouders praten en na de tweede waarschuwing dan gaan ze naar een school waar alleen maar nette kinderen zijn en dan moeten ze daar ook net leren doen dus ook niet pesten. Maar als ze na een jaar nog niet gehoorzaam zijn dan moeten ze nog twee jaar daar blijven en als het dan goed gaat dan mogen ze het weer proberen op de basisschool of de middelbare school of op de school blijven waar alleen maar net word gedaan.

Ik zou ook een leukere en een grotere bibliotheek  in school met leukere boeken maken. Geen Teletubies boeken maar het Leven van een Loser en Blauwe plekken bijvoorbeeld. Voor elke groep leuke boeken, bijvoorbeeld voor groep 4 Kees en de koe en ga zo maar veder, zo gaan kinderen boeken lezen en wordt hun woordenschat en taal veel beter.

Ik vind sporten belangrijk want als je heel dik bent dan denk je alleen maar aan eten, dan let je niet op in de klas en concentreer je je niet op je werk. En daardoor ga je je toets slechter maken. Dus ik dacht, in plaats van een uurtje te sporten een half uurtje extra gym. D kinderen die te  dik zijn moeten aan het eind van de les vijf rondjes rennen en tien keer opdrukken en één keer in de acht weken zwemmen.

Frans, Duits en Engels zijn de belangrijkste talen maar dat leer je pas op de middelbare school. Ik vind dat je het ook op de basisschool moet doen. Wij krijgen wel Engels maar twee keer in de 4 maanden. Als je dit al op de basisschool hebt gehad, dan is het niet nieuw voor je en kan je het supergoed. Als je op vakantie gaat dan kan je al heel goed een van die talen spreken.

Mij leek het leuk om een kantine te hebben op school, maar dan denk ik niet aan iets vettigs. Misschien één keer in de week een broodje met kaas (bruin brood) en verse sinaasappelsap met een fruit salade of een klein kaasje. Dat zou gratis zijn, de wat dikkere kinderen die krijgen bijvoorbeeld roggebrood met jam, melk en een kiwi,  maar ze mogen soms ook eten wat de andere kinderen eten.

Ik heb zelf op school een lift maar heel veel scholen hebben dat niet. Als er een kind is die in een rolstoel zit dan kan dat kind niet met de lift naar de bovenbouw. Of er is een moeder die een kleine baby heeft, die kan ook niet met de kinderwagen naar boven. Of als er een brand is en de trap staat ook in brand, dan kunnen ze ook niet met de lift. Dan is de kans 95 procent dat je het niet haalt.

Er zijn veel kinderen die moeite hebben met rekenen of met iets anders, die moeten juist geholpen worden. En tegenwoordig is het zo dat de kinderen die het slimst vaak worden geholpen en ik ben niet goed in rekenen. Ik merk het dan ook echt in de klas, daarom zou ik op school net zoals bij de New Urban Collective na school precies hetzelfde doen want het is leuk en je leert veel. Er mogen dan maar 20 kinderen in elke klas van groep 3 tot 8 want vanaf groep 3 krijg je rekenen en taal enzo. Dan zit je ook in groepjes met een eigen juf of meester. Dat zou ik het liefst willen hebben, daarna de kantine en pesten. Ik denk nu dat dit mijn wet wordt als ik minister van onderwijs zal worden.

Het bericht Winnende opstel NUC Mentorpool Jasmine – Als ik minister van onderwijs was… verscheen eerst op New Urban Collective.

]]>
https://the-nuc.nl/winnende-opstel-nuc-mentorpool-jasmine-als-ik-minister-van-onderwijs-was/feed/ 0
NUC Mentorpool @ Obama Summit https://the-nuc.nl/nuc-mentorpool-obama-summit/ https://the-nuc.nl/nuc-mentorpool-obama-summit/#comments Thu, 21 Mar 2013 03:59:35 +0000 Positive https://the-nuc.nl/?p=2953 NUC Mentorpool @ Obama Summit

Het bericht NUC Mentorpool @ Obama Summit verscheen eerst op New Urban Collective.

]]>
Verslag Obama Summit

Op woensdag 13 en donderdag 14 maart vond de internationale onderwijsconferentie “International Summit on the Teaching Profession, plaats in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Een onderwijs top, ook wel bekend als de Obama Summit, die in 2011 op initiatief van president Obama is gelanceerd om het onderwijs te verbeteren. Beleidsmakers en leerkrachten van de 20 meest toonaangevende landen kwamen bijeen om het over het leraarschap te hebben. Dit jaar was er voor het eerst een Glassroom waarin ‘de beste docenten van ons land, les kwamen geven in hun vak’. De New Urban Collective (NUC) was uitgenodigd om hier een les te verzorgen over hun mentorproject.

Leerlingen geven les

Samen met drie leerlingen uit groep 8 van OBS de Rozemarn gaf NUC voorzitter Mitchell Esajas een les over het Mentorproject. De samenwerking met NUC draagt
er toe bij dat de leerlingen van de Rozemarn een positief zelfbeeld ontwikkelen. Dat komt hun prestaties ten goede. De Rozemarn presteert ook volgens de
onderwijsinspectie al jaren boven gemiddeld. Rudsheely ( 12 jaar) was de winnares van het NUC mentorproject en zij opende de les met een speech waarin ze
antwoord gaf op de vragen Wie ben ik? Wat kan ik? En Wat wil ik? Rudsheely wil later architect of modeontwerpster worden. Tijdens het mentorproject leerde
ze hoe belangrijk doorzettingsvermogen is en bereidde ze zich voor op de cito-toets. Ze eindige haar speech met de mooie woorden: “I know I can be what I
wanna be”.

Vervolgens vertelde Mitchell over zijn eigen onderwijsloopbaan. Hij komt uit een grote familie, maar is de eerste die de universiteit bereikte en afmaakte.
Vaak was hij ook de enige Surinaamse jongen in zijn klas waardoor hij zich niet altijd thuis voelde, mede daarom richtte hij met medestudenten de NUC en
het mentorproject op. Tijdens het mentorproject hebben de leerlingen workshops gehad over o.a. hun cultuur, hun kwaliteiten en ook kwam er iemand van de
Tweede Kamer een les verzorgen. Aan het eind van het tien weken durend project gaven alle leerlingen een presentatie op de Vrije Universiteit.

De drie leerlingen gaven tijdens deze les uitleg over het mentorproject. Wendy vertelde dat ze tijdens de cito-training handige ezelsbruggetjes leerde als
OBH (onbelangrijk, bijzaak en hoofdzaak). Door het mentorenproject is hun zelfvertrouwen gegroeid.

De les aan de buitenlandse gasten werd beëindigd met een mooie speech van leerling Syrrita. Het is haar droom om gynaecoloog te worden, omdat ze mensen
wilt helpen. Door het mentorproject heeft ze geleerd dat ze er trots op mag zijn dat ze slim is. Ze sloot de les af met de mooie woorden:

“I am made of titanium so when you push me down I will not fall or break.”

 

Het bericht NUC Mentorpool @ Obama Summit verscheen eerst op New Urban Collective.

]]>
https://the-nuc.nl/nuc-mentorpool-obama-summit/feed/ 0
Verslag NUC Unchained filmavond + dialoog https://the-nuc.nl/test-2/ https://the-nuc.nl/test-2/#comments Thu, 21 Mar 2013 03:35:19 +0000 Positive https://the-nuc.nl/?p=2933 We delen allen één geschiedenis, één heden en één toekomst. Met ‘’N.U.C. Unchained: shared history, shared future’ beogen we een stap verder te zetten in de richting van een samenleving van vrijheid en gelijkheid voor iedereen. Door diverse activiteiten, als een debat training, masterclasses,conferenties, filmavonden en een avontuurlijke exchange naar Londen zullen we dit jaar [...]

Het bericht Verslag NUC Unchained filmavond + dialoog verscheen eerst op New Urban Collective.

]]>
We delen allen één geschiedenis, één heden en één toekomst. Met ‘’N.U.C. Unchained: shared history, shared future’ beogen we een stap verder te zetten in de richting van een samenleving van vrijheid en gelijkheid voor iedereen. Door diverse activiteiten, als een debat training, masterclasses,conferenties, filmavonden en een avontuurlijke exchange naar Londen zullen we dit jaar ‘ongeketend’, vanuit een vernieuwend perspectief naar de geschiedenis, het heden én de toekomst kijken.

Film

Op donderdag 21 februari, klokslag 6 uur, was het zover. De Chain of events startte met een kick-off in de vorm van een filmavond en aansluitend
een dialoog. We hadden ge kozen voor het vertonen van de documentaire ‘500 years later’ wat inzoomt op sociaal maatschappelijke problematiek zoals drugs,
criminaliteit, slecht onderwijs, armoede, corruptie en het zogenaamde ‘inferioriteitscomplex’ in de navolging van de trans-Atlantische slavernij
en het kolonialisme. De documentaire stelde 1 vraag centraal: waarom worstelt de Afrikaanse bevolking wereldwijd nog steeds met het verwerven van het
fundamentele menselijk recht op vrijheid?

Als New Urban Collective hebben we vrijheid en gelijkheid hoog in het vaandel, en dat is waarom deze documentaire goed aansloot bij ons idee van
een filmavond.

Dialoog

Na de documentaire vormde we met z’n allen een kring en was er ruimte voor een (constructieve) dialoog. We stelde daarbij de vraag: wat is volgens jou de
erfenis van de slavernij en op welke manier is deze nog tastbaar en zichtbaar in jouw dagelijks leven?

Deze vraag is op vele manieren te interpreteren,waar de dialoog volop ruimte in bood.

Zo antwoordde een jongedame in het publiek dat zij slavernij als onderwerp nooit heeft mogen terugvinden in de geschiedenisboeken op school. Zij vroeg
zichzelf af ( na zelf in de archieven te hebben gedoken) hoe men deze gruweldaden hadden overleeft en hoe het toch kon dat men zomaar gestraft werd.

Een andere jongeman gaf aan dat de slavernijgeschiedenis door zijn ouders aan hem was doorgegeven, maar dat hij niet veel merkte van de erfenis ervan in
zijn dagelijks leven. Bijna zijn hele familie waren succesvolle lui woonachtig in Amerika, Nederland en het Caribische gebied en aan hen had hij dan ook
een goed voorbeeld.

Ook kwamen de eerste encounters met slavernij in de vorm van een plantagetocht per ‘Sweet Merodia’ boot in Suriname en het element Zwarte Piet in
het Sinterklaasfeest aan bod.

Na het vaststellen van de pluriversaliteit aan kennismakingen met de erfenis van de trans-Atlantische slavenhandel verschoof de dialoof zich naar de vraag:
wat kunnen wij doen –nu en in de toekomst- om te anticiperen op die erfenis?

Ook deze vraag was de moeite waard gesteld te worden. We werden het met elkaar eens dat het voor onze generatie belangrijk is meer kennis op te doen en
deze kennis zo accuraat mogelijk door te geven aan volgende generaties. Maar ook jezelf bedienen van meerdere bronnen van informatie, kritisch te kijken
naar informatie die je wordt voorgeschoteld en bewustwording creëren, zijn belangrijke waarden binnen deze context.

Niet wachten op een staatserkenning of een staatspardon, maar je eigen verantwoordelijkheid nemen en mensen verbinden, bruggen bouwen en kinderen opvoeden
met waarden als, vrijheid, gelijkheid, liefde en respect.

Maar ook zorgen voor positieve rolmodellen, durven te pionieren in je eigen sociale omgeving en op scholen afstappen en samen zorgen voor slavernij als
prioriteitstopic op de onderwijsagenda (leerdoelen en einddoelen aanpassen in het basis en middelbaar onderwijs).

Al met al kunnen we zeggen dat de eerste avond een geslaagde avond is geweest en ons genoeg stof tot nadenken biedt. Deze avond was vooral ter oriëntatie
en introductie bedoeld geeft ons meer focus voor het volgende evenement.

In het volgende evenement willen we nog dieper ingaan op die slavernij en nog concreter maken wat jij en ik kunnen doen om op een positieve en
constructieve manier te reageren op de erfenis van de trans-Atlantische slavernij, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, arbeidsmarkt perspectieven,
sociale omgangsvormen, zelfreflectie e.a. We zullen op een ludieke manier de dialoog voeren en hopen zo een raamwerk te vormen wat een leidraad kan bieden
tot bewustwording en activering.

Het bericht Verslag NUC Unchained filmavond + dialoog verscheen eerst op New Urban Collective.

]]>
https://the-nuc.nl/test-2/feed/ 0